Nya frukt- och bärsorter Söderåsens frukt- och bärgenbank Utvärdering av äldre tiders frukt och bär Växtförädling av frukt och bär
Vägbeskrivning

 

 

Växtförädling av frukt och bär

Ett viktigt stöd för växtförädlingsarbetet vid centrat är ett pågående kollegialt samarbete växtförädlare emellan i hela den tempererade zonen, som ger tillgång till unika växtsamlingar och sorter. Genom detta samarbete har vid centrat en kunskaps- och växtbank etablerats, som är basen för genomförande av växtförädlingsprojekt.


22

Svarta vinbär

 

Merparten av våra frukt- och bärsorter bär ännu på outnyttjad potential. Genom växtförädling öppnas möjligheter att identifiera unika värden och kvalitéer hos växtmaterialet samt introducera nya sorter med bl.a. hälsobefrämjande egenskaper.


För närvarande bedrivs växtförädlingsprojekt i internationell och nationell samverkan med växtslag som innehåller bioaktiva substanser, som kan påverka vår hälsa i positiv riktning.


·     
Svarta vinbär, Ribes nigrum

·     
Jordgubbar, Fragaria spp

·      Blåtry, Lonicera caerulea var emphyllocalyx

·     
Schisandra, Schisandra spp25 23

Blåtry från Hokkaido, Japan                                     Schisandra spp.


 

Ansvariga för växtförädlingen vid centrat är Viktor och Karin Trajkovski. Viktor har som statshortonom i växtförädling av frukt och bär under drygt 25 år lett den internationellt erkända växtförädlingsverksamheten vid SLU-Balsgård utanför Kristianstad. Bland de egna sorterna märks plommonen Jubileum och Meritare, surkörsbären Nordia och Kirsa samt svarta vinbären Storklas, Intercontinental och Polar. Karin har också arbetat som växtförädlare på Balsgård och lanserat flera sorter av jordgubbar och smulgubbar, bl.a. Sara och den remonterande Rebecka.

 


 
Tfn 0418-81005    -    info@stenestadpark.se