Växtförädling av frukt och bär
Merparten av våra
frukt- och bärsorter bär ännu på outnyttjad potential. Genom växtförädling
öppnas möjligheter att identifiera unika värden och kvalitéer hos
växtmaterialet samt introducera nya sorter med bl.a. hälsobefrämjande
egenskaper.
För närvarande
bedrivs växtförädlingsprojekt i internationell och nationell samverkan med
växtslag som innehåller bioaktiva substanser, som kan påverka vår hälsa i
positiv riktning.
· Svarta vinbär, Ribes nigrum · Jordgubbar, Fragaria spp · Blåtry, Lonicera
caerulea var emphyllocalyx
· Schisandra, Schisandra spp
Ansvariga för växtförädlingen vid centrat är Viktor och Karin Trajkovski. Viktor har som statshortonom i växtförädling av frukt och bär under drygt 25 år lett den internationellt erkända växtförädlingsverksamheten vid SLU-Balsgård utanför Kristianstad. Bland de egna sorterna märks plommonen Jubileum och Meritare, surkörsbären Nordia och Kirsa samt svarta vinbären Storklas, Intercontinental och Polar. Karin har också arbetat som växtförädlare på Balsgård och lanserat flera sorter av jordgubbar och smulgubbar, bl.a. Sara och den remonterande Rebecka.
|